1 perce érkezett: JAJ NE! Sosem látott dolog történt Oroszország ellen! Szomorú történelmi pillanat ez! - Önök szerint tényleg EZT érdemlik?!


Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága rendkívüli ülésén a szervezet alapokmányának 8. cikke alapján indított eljárás keretében úgy határozott, hogy azonnali hatállyal megszünteti Oroszország tagságát a szervezetben. Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága rendkívüli ülésén a szervezet alapokmányának 8. cikke alapján indított eljárás keretében úgy határozott, hogy azonnali hatállyal megszünteti Oroszország tagságát a szervezetben.
Szomorú történelmi pillanat ez. Az Európa Tanács egy nagy tekintélyű, nyitott nemzetközi szervezet, amelynek eddig 47 tagja volt. Minden olyan európai állam beléphetett, amely elfogadta a jogállamiság intézményét és garantálta állampolgárai számára az alapvető szabadság és emberi jogokat. A Tanács egyik legfontosabb eredménye az Emberi Jogok Európai Egyezményének 1950-es elfogadása. Ennek keretében állították fel az Emberi Jogok Európai Bíróságát, amely az emberi jogok legfőbb európai bírói fóruma. Az Európa Tanács laza, kormányközi együttműködést jelent és nem az Európai Unió egyik intézményét. A Tanács gyakorlatilag egy olyan elképzelés szimbóluma lett az évtizedek alatt, amely egy békésebb, jobb világban hitt, mint amit a XX. század képviselt két világháborújával.
Az Európa Tanács tulajdonképpen Winston Churchill ötletéből fakadt. Ő egy „Európai Egyesült Államok-ban” gondolkodott elkerülendő egy újabb világháborút, de olyan szoros együttműködést nem sikerült kialakítani. Helyette 1949. május 5-én, Londonban 10 állam aláírta a londoni szerződést, melynek keretében megalakult az Európa Tanács. Az intézmény tagjainak száma mindeddig folyamatosan nőtt. Magyarország a rendszerváltást követően 1990-ben csatlakozott. Oroszország mostani elvesztésével a humanizmus hívei súlyos vereséget szenvedtek, ami semmi jóval nem kecsegtet hosszútávon sem. A több ezer európai halott pótolhatatlan vesztesége mellett mindkét oldal további károkat kénytelen elkönyvelni már eddig is, és a jövőben tovább.
Oroszország pénzügyi rendszere gyakorlatilag összeomlott. A tőzsde bezárt, a jegybank kétszeresére emelte az alapkamatot, az ország államcsőd előtt áll, miután Putyin közölte, hogy tartozásaikat rubelben fizetik ki a jövőben. Oroszország fizetésképtelenségével érne fel a Fitch nemzetközi hitelminősítő értékelése szerint, amennyiben az orosz állam nem amerikai dollárban fizeti ki a 30 napon belül esedékes dollárkötvények után járó kamatokat. Közben ketyeg az adósságóra néhány, rubelben denominált adósság esetében is. A szankciós politika miatt a kereskedelem is összeomlóban, ami egész Európát fenyegeti. Nyugaton az energiahordozók, keleten a minőségi árucikkek hiányával kell küzdeni.
Következmény az elszabaduló infláció, a növekvő munkanélküliség, a szegénység terjedése. És akkor még nem beszéltünk az instabil politikai helyzetről, ami egészen egy újabb világháborúhoz vezethet. Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága rendkívüli ülésén a szervezet alapokmányának 8. cikke alapján indított eljárás keretében úgy határozott, hogy azonnali hatállyal megszünteti Oroszország tagságát a szervezetben. A strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet tájékoztatása szerint Oroszország részvétele az Európa Tanács munkájában 26 éves tagság után szűnik meg. Emlékeztettek, a Parlamenti Közgyűléssel folytatott eszmecserét követően a Miniszteri Bizottság február 25-én határozott a kizárást lehetővé tevő eljárás megindításáról, továbbá beleegyezett abba, hogy felfüggeszti Oroszország képviseleti jogát a Miniszteri Bizottságban és a tanács Parlamenti Közgyűlésben.
Egy nappal korábban az orosz külügyminisztérium tájékoztatta a szervezet főtitkárát, hogy az alapokmánynak megfelelően kilép az Európa Tanácsból, valamint azon szándékáról, hogy felmondja az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése keddi rendkívüli ülésén javasolta Oroszország kizárását a szervezetből, megítélése szerint ugyanis egy másik tagország, Ukrajna megtámadásával Oroszország súlyos jogsértéseket követett el, nem tesz eleget kötelezettségvállalásainak.

AKTUÁLIS:

Főoldal