Soha nem veszek drága bolti kenyeret! Így sütök 55 ft-ból olyat, ami napokig friss marad! Köszönöm, ha tovább adjátok, annyi nélkülöző embernek lehet EZ a recept hatalmas segítség!


Annyian kértétek a kenyér receptjét, hogy most ide leírom nektek. Házi kenyér “öreg tésztával”. Öreg tészta hozzávalók: fél kg kenyérliszt, 1 dkg élesztő, 3-3,5 dl víz. A hozzávalókat jól összegyúrjuk és szobahőmérsékleten, fóliával letakarva egész éjszaka kelni hagyjuk.(12-14 óra).
Ha nagyon meleg van akkor 4 óra múlva be kell tenni a hűtőbe, nehogy túlkeljen. Kenyér hozzávalók:fél kg kenyérliszt, 1 dkg élesztő, 2-3 evőkanál olaj, 2 teáskanál só, 25 dkg öreg tészta, 3 dl víz. A lisztet, az élesztőt, az öreg tésztát, az olajat, a sót egy tálba tesszük és hozzá öntjük a vizet. Szép simára dagasztjuk a tésztát.
Akkor jó, ha jó rugalmas tésztát kapunk. Mikor kész letakarjuk és 30 percig kelesztjük.Utána gyúrjuk át egy kicsit és még 15 percig pihen. Kibéleljük a formát (nekem kacsasütő formám van) sütőpapírral és a megformázott kenyeret beletesszük.1 óra 15 percig lefedve kel. 230 fokos előmelegített sütőbe tesszük, de előtte bevagdaljuk a tetejét és az edény tetejét valamint a kenyeret egy kicsit bespricceljük vízzel. 50 perc a sütés, de a vége előtt 5 perccel leveszem az edény tetejét és úgy pirítom egy kicsit.
Mikor kész a forró kenyeret jól bespriccelem vízzel.Hűlés közben szépen becserepesedik. Remélem sokaknak segítettem. Nem bánjátok meg ha megsütitek. Jó sütögetést kívánok! Ha nektek is tetsztett a receptem, kérlek adjátok tovább másoknak is! Köszönöm!

AKTUÁLIS:

Főoldal