Orbán Viktor az este MEGTETTE: Ilyen még SOHA nem volt Magyarországon! Mi mindenre képes még ez az ember?! Szó szerint MINDENKIT érintő hír!!


Orbán Viktor az este megtette: a valaha volt legnagyobb beruházás jön Magyarországon! Ilyen még SOHA nem volt! Mindenkit érintő hír! “Isten megsegít bennünket, akkor a választások előtt egy 6 milliárd eurót meghaladó beruházást be tudunk jelenteni” – jelezte előre a kormányfő a gazdasági évnyitón tartott előadásában, aki szerint ez egy komoly dolog és sok pénzt is áldoz rá az állam.
Azt is hozzátette a kormányfő, hogy ezek ellenére csapdahelyzetnek látja azt, ha egy bizonyos kívánatos szintnél magasabb a külföldi tulajdon aránya a magyar gazdaságban. Kimagasló beruházás lehet: A Pénzügyminisztérium rendszeresen közzéteszi a Magyarországra hozott legnagyobb beruházások listáját, frissítve az új bejelentésekkel. Legutóbb tavaly december utolsó napjaiban jelent meg egy aktualizált lista , amiből kiolvasható, hogy forintban kifejezve eddig a 680 milliárd forintos legutóbbi SK Innovation fejlesztés volt a legnagyobb.
Érdemes ennek kapcsán felidézni, hogy az Iváncsán megvalósuló akkumulátor-gyár építését szintén tavaly év elején jelentették be, akkor részletesen elemeztük azt, hogy ez mit hoz a magyar gazdaság konyhájára, GDP-teljesítmény tekintetében. Bár az Orbán Viktor által belengetett beruházó külföldi cég nevét és iparágát nem ismerjük, érdemes egy pillantást vetni a lista élén látható szereplőkre, és hogy mely szektorok képviselői felülreprezentáltak. A legutóbbi jelentős beruházást (3. a helyen az EcoPro) tavaly decemberben jelentette be Szijjártó Péter, az is akkumulátor-gyár beruházásról szólt.
Ezért biztosan sokan vannak azok, akik – ha fogadniuk kellene – szintén erre a szektorra tippelnének, amelyből ismét Magyarországra érkezhet egy 6 milliárd eurós beruházás. Nem ekkora, de hasonlóan nagy egyszeri beruházási volumenre talán még a legnagyobb nemzetközi autógyártók lehetnek képesek, a korábbi magyar tapasztalatok alapján, vagy egy új szereplő sem zárható ki a magyar piacon, amelynek viszont jelentős globális játékosnak kell lennie a saját szektorában. Mai árfolyamon számolva a miniszterelnök által: belengetett 6 milliárd eurós beruházás forintban közel 2150 milliárdos értéket jelent. Ez az egyedi tétel rendesen “kirúgná a lenti ábra falát”. Mindenesetre érdemes a következő hetekben figyelni az ezzel kapcsolatos bejelentés részleteit, mert méretéből fakadóan akár a következő évek GDP-növekedési kilátásait is befolyásolhatja:
Forrás: Pénzügyminisztérium, Makrogazdasági és költségvetési előrejelzés 2021

AKTUÁLIS:

Főoldal