FIGYELEM! Kiadták a hatósági figyelmeztetés! Újabban EZ a lappangó betegség tizedeli a magyarokat! Ha Ön is ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnal menjen orvoshoz!


Számos olyan betegség létezik, ami lappangva, szinte tünetmentesen hatalmasodik el szervezetünkön. Magas vérnyomás: A normál vérnyomás nyugalmi állapotban 100–140 Hgmm szisztolés (felső érték) és 60–90 Hgmm diasztolés (alsó érték) tartományon belül van. A magas vérnyomás ismérve, hogy az értéket. Az artériás vérnyomás tartósan meghaladja a 140 Hgmm szisztolés, illetve a 90 Hgmm diasztolés értéket.
Becslések szerint évente 7 millió ember halálát okozza és további 1,5 milliárd ember életét nehezíti meg a túlságosan magas vérnyomás, illetve az ezzel járó szövődmények.A magas vérnyomás az egyik vezető halálozási ok világszerte. Tünetei: Fejfájás (cephalalgia) (különösen a fej hátsó részében és reggel), valamint állandó szédülés fülzúgás/csengés látászavar, illetve ájulási epizódok. További jelei lehetnek a fáradtságérzet, a nehézlégzés, az orrvérzés, a mellkasi fájdalom és az idegesség.
Igen gyakran előfordul, hogy a hipertónia szövődményeként károsodott szervek (pl. szív) okoznak különböző tüneteket. Szövődményei: A hipertónia világszerte a korai halálozás legjelentősebb megelőzhető kockázati tényezője. A tartós magas vérnyomás általában az agyat, a szív- és érrendszert, a veséket és a szemet károsíthatja. Szív és érrendszer: A hipertónia megnöveli az iszkémiás szívbetegség (koszorúér-betegség), a agyi érkatasztrófa, a perifériás érbetegség és más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, beleértve a szívelégtelenséget, a szívinfarktust, az aorta aneurizmát, a diffúz érelmeszesedést, az érszűkületet és a tüdőembóliát. A hipertónia kockázati tényező az agyi érkatasztrófa, a kognitív károsodás és a elbutulás (dementia) kialakulásában. 
2. Cukorbetegség: A cukorbetegség klinikai tünetei az alábbiak lehetnek: Általános tünetek: fáradtság, teljesítménycsökkenés.
Emelkedett vérinzulinszint miatt kialakuló tünetek (a 2-es típus kezdeti fázisa): farkasétvágy, izzadás, fejfájás. Magas vércukorszint (hiperglikémia) miatt jelentkező tünetek: nagy mennyiségű vizelet gyakori ürítése (polyuria), szomjúságérzet, nagy mennyiségű víz ivása (polydipsia), testsúlycsökkenés. Folyadék és elektrolitháztartási zavar (homeosztázis zavara) miatt jelentkező tünetek: éjszakai vádligörcsök, látászavarok (a szemlencse víztartalmának változása miatt). Bőrtünetek: viszketés (pruritus) (gyakran a nemi szervek (genitáliák) és a végbélnyílás (anus) környékén), bakteriális és gombás bőrfertőzések, vöröses arcszín (rubeosis diabetica)
Potencia- vagy menstruációs zavarok
Alacsony vércukorszint tünetei:
Tipikus kezdeti tünetek:
viszketés,
sápadtság,
„hideg izzadás”,
remegés,
hányás,
összecsukló térd,
gyors szívverés,
idegesség,
koncentrációzavar,
farkasétvágy.
Előrehaladott hipoglikémia:
szédülés,
beszédzavar,
látászavar,
koordinációzavar,
hallucinációk,
bénulás,
pánik,
epilepszia,
az eszmélet fokozatos elvesztése, kóma.
Az 1-es és a 2-es típus összehasonlítása: Szempontok 1-es típusú diabetes mellitus 2-es típusú diabetes mellitus Oka inzulinhiány inzulinrezisztencia/relatív inzulinhiány Életkor bármely életkor, gyakrabban gyerek- vagy fiatalkor felnőttkor (40. életévtől), a korhatár csökken Testsúly általában normális normális vagy elhízott (2b típus).
Kialakulása általában gyors lassú Béta-sejtek száma kevesebb mint 10% kezdetben normális, később csökken Vérinzulin alacsony vagy teljesen hiányzik a betegség elején magas Autoantitestek igen nem Ketózisra való hajlam kifejezett nem jellemző Inzulinterápia szükséges nem feltétlenül szükséges Pajzsmirigy nem megfelelő működése: Betegségei különös gyakorisággal fordulnak elő serdülőkorban, a változókor és a terhesség idején, illetve az azt követő időszakban. Gyanakvásra adhat okot, ha az alábbi tüneteket tapasztalja:
rossz közérzet,
száraz és ritkuló haj, hajhullás,
nyelési- és légzési nehézség,
fáradékonyság vagy álmatlanság,
koncentrációs képesség romlása,
lelassult anyagcsere, mozgás, beszéd és gondolkodás,
hasmenés vagy székrekedés,
idegesség,
súlyváltozás,
csökkent nemi vágy.

AKTUÁLIS:

Főoldal