ALIG pár perce jött a megrendítő hír! Ez most MINDENKIT érint: Elképesztő tévhit dőlt meg a maszkviseléssel kapcsolatban!! EZT eddig mindenki rosszul tudta:


Habár a mindennapos maszkviselés a koronavírus terjedését gátolja meg, sokan azért aggódnak, hogy megnehezítené a légzést. A védőmaszk viselése csökkenti a kilégzéssel, beszéddel, nevetéssel, tüsszentéssel, köhögéssel levegőbe juttatott cseppecskék és apró aeroszolok mennyiségét, így akadályozza a vírus terjedését.
Felmerültek azonban olyan aggodalmak, hogy a belélegzett oxigén és a kilélegzett szén-dioxid áramlásának eltérítésével a maszk nehezíti a légzést, ezzel károsítja a szív- és tüdőműködést, különösen testmozgás közben. Amerikai és kanadai kutatók az Annals of the American Thoracic Society című folyóiratban közölt tanulmányukban elemezték az összes olyan tudományos munkát, amely különböző védőmaszkok élettani hatásait vizsgálta testmozgás közben. Az egészséges embereknél a hatás minimális volt, függetlenül a maszk típusától vagy a mozgás intenzitásától.
„LEHETSÉGES, HOGY MOZGÁS KÖZBEN NAGYOBBNAK TŰNIK AZ ERŐKIFEJTÉS, DE A MASZKVISELÉS ANNYIRA KEVÉSSÉ BEFOLYÁSOLJA A LÉGZÉST, A VÉRBEN TALÁLHATÓ OXIGÉNT, SZÉN-DIOXIDOT ÉS MÁS ÉLETTANI JELLEMZŐKET, HOGY AZ GYAKRAN KI SEM MUTATHATÓ” – mondta el Susan Hopkins, a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i orvosi karának professzora, a kutatás vezetője. Hozzátette, hogy a bizonyítékok alapján sem a nem, sem az életkor nem játszik szerepet a maszkban sportolással kiváltott élettani reakciók mértékében. A szerzők szerint az egyetlen kivétel a súlyos szív- és tüdőbetegség, amikor a plusz akadály vagy a vérben lévő gázok kis változása nehézséget okozhat a testmozgás alatt.
„Figyelembe kell azonban venni, hogy ezek az emberek az új típusú koronavírus elkapásakor is nagyobb kockázatnak vannak kitéve” – tette hozzá. Egyszerű a módszer, amely végleg száműzi a szemüvegesek legnagyobb problémáját. Dr. Heiferman a Twitteren közétett posztjában osztotta meg az egyszerűségében is nagyszerű módszerét. Ha nehezen viseled a szemüveget, vagy az orrod felett viseled a maszkot, akkor egy egyszerű sebtapasz csodákat tesz” – írja a doktor a bejegyzésében. A maszk arcra helyezése után a védőmaszk szegélyét az orrnyeregre ráragasztott sebtapasszal tökéletesen lehet rögzíteni, megakadályozva, hogy a kilélegzett levegő a szemüveg lencséi alá jusson. Dr. Heiferman erről egy fotót is posztolt Twitter-bejegyzése mellékleteként:

Dr. Heiferman “csodafegyvere” a szemüveglencsék bepárásodása ellen egy egyszerű sebtapasz. A maszkszegély rögzítésének a párásodás megszüntetésén kívül van még egy másik óriási előnye is: Azzal, hogy az orr felett szorosan zár a maszk, még jobban minimalizálható a potenciális veszélyt jelentő aeroszolok levegőbe jutása.
Dr. Heiferman módszerét minden szemüveges könnyen és egyszerűen alkalmazhatja, CSAK EGY EGYSZERŰ SEBTAPASZ SZÜKSÉGES AHHOZ, HOGY NE KELLEJEN TÖBBET KÜZDENI A SZEMÜVEG BEPÁRÁSODÁSÁVAL,  és állandó törölgetésével. Hogy miért nem jutott ez eddig senkinek sem az eszébe lényegtelen; Dr. Heiferman kétség kívül feltalálta a bepárásodás elleni spanyolviaszt. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal