Országos Gyász! Bekövetkezett a SZÖRNYŰ TRAGÉDIA! Isten veled drága Döme baba! Ebben a hófehér koporsóban helyezték végső nyugalomra a kis Döme babát, akivel az édesanyja.. Még leírni is nehéz, de EZ történt a pici babával:


Éppen egy évvel ezelőtt találták meg egy csecsemő holttestét Tótkomlós egyik utcájában, egy bokor alatt. A helyieket megrázta az értelmetlen babahalál. A bűncselekmény körülményeinek a felderítésén a nyomozók folyamatosan dolgoznak. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a korábban kitűzött 500 ezer forintos nyomravezetői díjat 2 millió forintra emelte. Olvasóink közül biztosan sokan emlékeznek még egy lánykaruhára, egy cicás plédre... az ismeretlen gyermeknek ennyi jutott az anyai gondoskodásból,írja a beol.hu.
Sokakat megérintett az elhagyatott gyermek holttestének megtalálása, a további fejlemények vagy éppen annak hiánya azóta is beszédtéma. Közeleg az eset egyéves, szomorú évfordulója. Ellátogattunk a kisfiú hófehér síremlékéhez a tótkomlósi temetőbe, ahol szél repítette a sárguló, őszi faleveleket messzire a sírkertben. Vajon közel vagy távol van az ismeretlen kisgyermek szülőanyja? – kavarogtak a gondolataink, miközben a kisfiú sírját kerestük. Vajon eljutott-e hozzá a hír, hogy a komlósiak adták meg a végtisztességet 2019. december 13-án? Ők helyezték örök nyugalomra macikkal teli, hófehér kis koporsóban, szépen felöltöztetve kis testét, és elkísérték végső nyughelyére könnyeikkel küszködve… Ez a kicsi ártatlan csecsemő nem érezhette születése után az anyai szívdobbanást az ölelő karok között; azt a meleg leheletet, amivel csak egy édesanya képes szundikáló kicsi babájának a homlokát megérinteni; azt a finom ringatást, amivel álmot csalnak anyukák milliói nap mint nap imádott gyermekük szemére…
Az ismeretlen kicsi emberkének jutott egy pléd, egy szatyor a világrajövetele után, majd egy elhagyatott bokor alja. Borzalom! Ma is ezt mondják a komlósiak, akik nevet adtak a kisfiúnak, így már Komlósi Dömeként alussza örök álmát. Egy önzetlen sírköves vállalkozó jóvoltából gyönyörű síremlék emlékezteti az arra járókat a kisfiú rövid, de hányattatott kis életére. – Milyen sok angyalka van Döme sírján – ez volt az első észrevétele Czirléné Kovács Tímeának. Kísérőnk, a temető üzemeltetője elmondta, gyakran kérnek tőle információt, merre keressék a kisfiú sírját. Vagy mécsest, vagy virágot visznek, vagy csak csendes főhajtással emlékeznek meg a halott babáról. – Engem egy éve is megrendített az elhagyatott gyermek holttestének a megtalálása, ahogy nagyon sok más, tótkomlósit is – mondta a sírnál Makán Mariann. – Szegény kisfiú! Annyiszor emlegettük, miközben a rendőrség feltérképezte, itt a városban kik szültek akkoriban. Szerintünk nem lehet helyi. Kiderült volna, hiszen ez kisváros, mindenki tud a másikról mindent – tette hozzá Döme sírjánál. Eltelt egy év, a rendőrségen érdeklődtünk, mi történt az elmúlt 12 hónap alatt és hol tart most a nyomozás, felbukkant-e újabb nyom, érkezett-e bejelentés azóta.
Szombati Andreával, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjével forgattuk vissza az idő kerekét. – A rendőrségre 2019. október 26-án 17 óra 30 perckor érkezett bejelentés, hogy Tótkomlóson, a Jókai utcában, egy lakatlan ház előtt egy halott csecsemőt találtak. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya emberölés miatt büntetőeljárást indított. A nyomozás megállapításai szerint a kisfiú élve született, a köldökzsinórral és a méhlepénnyel együtt csavarták bele egy plédbe, illetve egy kisebb méretű női ruhába, majd betették egy nejlonzacskóba. A ruha egy Gap Kids márkájú, 11-12 éves lányra való csíkos ruha, a zacskó fehér színű, a pléden pedig macskaminta van. A kis testen olyan sérülések, amelyek bántalmazásra utalnának, nem voltak. A magzatmáz csak részben volt rajta, születése után valószínűleg megpróbálták őt megtisztogatni. A kisfiú azért vesztette életét, mert nem kapta meg a megfelelő ellátást. Ha a születését követően azonnal kórházba vitték volna, nagy valószínűséggel meg lehetett volna menteni az életét. A nejlonzacskóba a kicsi már holtan kerülhetett bele. Egy Gap Kids márkájú, tizenegy-tizenkét esztendős lányra való csíkos ruha volt a babán, amikor megtalálták A nyomozók az elmúlt egy évben az adatgyűjtések, tanúkihallgatások, elszámoltatások, mintavételek során közel 1500 embert hallgattak meg, és több mint 500 DNS-mintát rögzítettek. Több olyan bizonyítéka is van a rendőrségnek, amely alapján az anyát egyértelműen azonosítani lehet.
Az eljárás során megállapították az anya és az apa DNS-profilját is. A pléden az anya hajszálai mellett kozmetikai szerekből való csillám, emberi szőrszálak és állati szőrszálak is voltak. A hajszálak az anya hajszálai. A gyermek édesanyjának a szüléskor hosszú, 32 centiméteres, festett, többségében szőkített, sárgásfehér haja volt. A lenövések alapján a nő őszülhetett is. Az emberi szőrszálak egy olyan férfi szőrszálai, aki nem a gyermek apja, de anyai ágon rokonságban van a kisfiú édesanyjával. Mindezekből arra lehet következtetni, hogy az elhunyt csecsemő édesanyja egy háztartásban élt vagy nagyon közeli kapcsolatban állt egy férfi rokonával. A 7 és fél centi hosszú, kissé hullámos, sötétbarna szőrszálak pedig egy kan kutyáról valók. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozói folyamatosan dolgoznak a bűncselekmény körülményeinek felderítésén. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntett gyanúja miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába tavaly október 26-án 17 óra 30 perckor érkezett bejelentés arról, hogy Tótkomlóson egy lakatlan családi ház előtti bozótos területen, egy nejlonzacskóban, halott csecsemőt találtak. Az újszülöttet a képen látható ruhába és plédbe csavarták be és ezekkel együtt tették a szatyorba. A rendőrség kéri, hogy aki felismeri a plédet, vagy a kislányméretű ruhát látta már valakin, tegyen bejelentést. Azok jelentkezését is várják, akik az üggyel kapcsolatban bármilyen információval rendelkeznek. A rendőrség a bejelentő adatait bizalmasan kezeli.
A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője tavaly október 28-án 500 ezer forint nyomravezetői díjat tűzött ki, melyet pénteken 2 millió forintra emelt fel.
Ez az összeg annak fizethető ki, aki az ismeretlen tettes(ek) felderítését eredményező, bizonyító erejű információt hoz a rendőrség tudomására. Bejelentést lehet tenni a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon (Békéscsaba, Bartók Béla út 1-3., telefonszám: +36 66/523-700), de emellett két ingyenes számon, a 112-es segélyhívón és a Telefontanú (06) 80/555-111-es számán is a nap 24 órájában fogadják a hívásokat. A díjkitűzés visszavonásának jogát a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője fenntartja. A díjkitűzés visszavonásának közzétételét követően a jelentkezés elkésett. Beol.hu

AKTUÁLIS:

Főoldal