Karikó Katalin a mai napon bejelentette az ÉV LEGJOBB HÍRÉT! Ennek most végre minden ember örülhet! Ez Téged is érint! ERRE a bejelentésre várt a világ:


Karikó Katalin tisztázta az omikronnal kapcsolatos tévhiteket – Az új variáns akár véget is vethet a járványnak? A világhírű kutató nagyon optimista. Az internet különböző felületein, közösségi terekben számos hiedelem és álhír terjed a koronavírus elleni vakcinákról, megkérdőjelezve azok hatásosságát és biztonságosságát. Ezeket a tévhiteket igyekezett eloszlatni Karikó Katalin, akivel a Kossuth Rádió készített interjút.
A Portfolio szemlézte a beszélgetésben, melyben a világhírű több fontos dolgot is tisztázott: Ha a vérben van ellenanyag, akkor van az orrnyálkahártyában is, ám az idő múlásával a vérben csökken az ellenanyag szintje, ahogy kevesebb antitest lesz az orrnyálkahártyában is, ezért tud megfertőződni, aki már régen volt beoltva. Ha a vérben csökken az ellenanyag szintje, akkor megfertőződhetünk, de a szervezet akkor is védve van a súlyos megbetegedéssel szemben, mert amikor a vírus bejut a vérkeringésbe, az emlékező sejtek felismerik.
Nem csak az számít, hogy milyen ellenanyag van jelen, hanem az is, hogy milyen az adott személy egészségi állapota. Krónikus légzési betegségek különösen súlyosak lehetnek, de keringési- és vesebetegségek is hozzájárultak a megbetegedésekhez. Az sem mindegy, mennyi vírust lélegez be valaki. Kórházakban fiatal orvosok is meghaltak azért, mert nagy mennyiségű vírus jutott be a szervezetükbe, és akármilyen gyors az immunrendszer, a szervezet nem tud olyan gyorsan válaszolni. Azoknak az eseteknek a fele, ahol be voltak oltva és mégis kórházba kerültek, valamilyen háttérbetegség fennállt, a cukorbetegség is súlyosbítja a helyzetet. A túlsúly is kockázati tényező, azok a gyerekek, akik az első hullámban például az Egyesült Államokban a philadelphiai gyerekkórházba kerültek és meghaltak, mind túlsúlyosak voltak.
Nekik nem volt háttérbetegségük, kialakult cukorbetegségük, de túlsúllyal rendelkeztek. Nyilvánvalóan nem igaz, hogy az oltás okozza a Covid-betegséget. A vírus maga tud szaporodni, a vakcinában lévő kis RNS-darab nem tud megsokszorozódni. Oltás pandémia alatt: Karikó Katalin szerint az lett volna a legjobb, ha tudtuk volna, hogy jön a pandémia, és már akkor meglett volna a vakcina. A vírus viszont jelen van, nincs most annál jobb megoldás, mint hogy oltunk. A gyerekek ugyanazt a vakcinát kapják, mint a felnőttek, csak kevesebbet. Karikó Katalin szerint egyelőre még várnunk kell arra, hogy kiderüljön, az omikron variánssal szemben mennyire védenek a már meglévő vakcinák, mert nagyon kevés adat áll még rendelkezésre. A Dél-Afrikából érkező jelentések szerint exponenciálisan nőtt a fertőzöttek száma, viszont a betegek állapota nem lett súlyosabb, mint a delta variáns esetén, a kórházba kerülők többsége pedig nem volt beoltva, és akik bekerültek az intenzív osztályokra, azoknak más légúti betegségük is volt. Ha az omikron variánsról kiderülne, hogy jobban terjed, de kevésbé súlyos betegséget okoz, az jó lenne, mert elérhetnénk a nyájimmunitást.
Két hét alatt el lehet készíteni egy új készítményt az új variáns ellen, a kérdés inkább az, hogy mennyi idő alatt lehet legyártani és a megfelelő teszteket végrehajtani. A műsorvezető megkérdezte a magyar kutatót, hogy az omikron véget vet-e a járványnak Még várnunk kell az adatokkal, de ha valóban úgy van, hogy kiszorítja az omikron a deltát, mert ragályosabb, de nem okoz súlyos betegségeket, akkor nem kell aggódnunk. Én nagyon optimista vagyok – válaszolta Karikó Katalin.

AKTUÁLIS:

Főoldal