HATALMAS botrány! ÁRPA ATTILA ÉS GYŐRFI PÁL EGYMÁSNAK UGROTTAK! - Önök szerint kinek van igaza EBBEN a nagyon szomorú és kínos helyzetben?!


Ismerjük azt az érzést, amikor egy szerettünk bajban van, és a segítség késik. Ilyenkor a tehetetlenség hatalmas indulatokat szabadulnak el az emberben, aminek nehéz gátat szabni. A színész-rendező most kénytelen volt átélni mindezt, amikor édesanyja édesanyját baleset érte és vérző sérülése miatt azonnal kórházba kellett volna szállítani, ám a segítség több mint egy órán keresztül sem akart megérkezni.
Ahogy tőle megszokhattuk, kőkeményen kimondta, amit gondolt. "Tegnap édesanyám elesett, beütötte a fejét. Sok vért veszített. 12-dik kerület. Azonnal mentőt hívtunk. A mentő 65 perccel később megérkezett. Aztán a fiumei úti kórházba vitték, át a városon. Nem, nem a Szent János kórházba, ami 5 percre volt a baleset helyszínétől. Miért? Mert a Szent Jánosban keddenként nem üzemel a sürgősségi. Egyszerűen nem értem. Lehet, hogy Magyarország kurvára fejlődik és működik, és szarok rá, hogy most kinek a politikai nézeteit bántom ezzel, de a magyar egészségügy egy kibaszott katasztrófa.
Minden tiszteletem az orvosoké, mentőké, ápolóké. Ők megtesznek mindent, ami tőlük telhető. Le a kalappal. De azok, akik hagyták, hogy ilyen szarban legyen és maradjon az egészségügyünk, na azok is várjanak majd 65 percet a mentőre, ha legközelebb baj van" - írta Facebook-oldalán Árpa Attila. Árpa még azt is hozzátette: Miután elvitték, telefonáltam a kórházba, mi a teendőm. Azt javasolták, a pizsamán kívül vigyek WC-papírt meg vizet… döbbenet! Kiborultam.
A Blikk a Szent János kórházat nem tudta elérni, de Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét igen, aki reagált Árpa mondandójára. A beteg állapota alapján legsürgősebb, életveszélyes esetekhez – P1-es prioritás – rendszerint igen gyorsan, a pillanatnyi mentőkapacitás függvényében akár néhány percen belül megérkezik a mentő. A jelzett esetben a hívást fogadó mentésirányító a rendelkezésére álló információk alapján nem állapított meg közvetlen életveszélyt, az esetet a vonatkozó protokollnak megfelelően P2-es prioritású feladatként kezelte.
A könnyebb fejsérülést szenvedett sérültet stabil állapotban a területileg illetékes, ügyeletes kórházba szállítottuk. Árpa reagált erre, ahogy azt is elmondta: édesanyját már hazaengedték, az ünnepeket együtt töltik. Az ember azért hívja mentőket, mert segítségre van szüksége. Az anyám fejéből ömlött a vér, én nyomtam a sebet, a szomszéd hívta a 112-t. Ha az a kolléga ilyen tehetséges, hogy a távolból, telefonon keresztül meg tudja állapítani, hogy nincs agyvérzés vagy más komoly sérülés, mindezt CT nélkül, akkor őt máshol kellene használni, nem diszpécserként.
Ezzel a rendszerrel csak azt érik el, hogy ezentúl mindenki hazudni fog. Egyébként meg nem magyarázkodni kell, hanem sokkal több mentőst, orvost, nővért kell megfizetni. Értem én, hogy vannak előírások, mégis csak azt látom, hogy valaki próbálja nekem elmagyarázni, miért nincs baj azzal, hogy egy erősen vérző fejű idős hölgyhöz 65 perccel később érkezik a mentő.

AKTUÁLIS:

Főoldal