Gyászol az ország! MA reggel bejelentették a híres és sokak által imádott énekesnő halálhírét! Te is ismerted ŐT! Tízezrek borultak gyászba:


Elhunyt Ambrus Kyri, Magyarország első tinisztárja, a Táncdalfesztiválok egyik ünnepelt sztárja - osztotta meg a tragikus hírt Facebook-oldalán Gréczy Zsolt politikus. Az énekesnő, aki később rádiós zenei szerkesztőként dolgozott 76 éves volt. Ambrus Kyri, eredeti nevén Ambrus Margit magyar táncdalénekesnő 1963-ban érettségizett a Hámán Kató Leánygimnáziumban.
Első férje a Juventus együttes énekese és vezetője, Pápai Faragó László volt. Házasságuk két és fél évig tartott. Utána újra férjhez ment korábbi, fiatalkori szerelméhez, akivel 5 év után váltak szét. Egy nyilvános hangverseny alkalmával 1961 májusában fedezte fel az Országos Rendező Iroda egyik rendezője.
Pályakezdésére így emlékezett vissza a Világ Ifjúságában: „Minden csupa véletlen. Véletlenül meghallgattak a hanglemezgyárban, és nem véletlenül elkergettek a rádióból… Üvöltő dervisekre nincs szükség – mondták. Aztán véletlenül mégis behívtak. És a sok véletlen után 1964-ben működési engedélyt kaptam. Profi lettem.” Ő volt Magyarország első tinisztárja, stílusa és megjelenése alapján a magyar Rita Pavone-nak kiáltották ki. Sorra aratta sikereit olyan slágerekkel, mint az Ilyen a twist, Elment a papa, mama, Nem híres dzsesszénekes; népszerűek voltak Aradszky Lászlóval énekelt duettjei is, mint az Állatkerti séta vagy a Bombajó.
Angol és olasz nyelven is jelentek meg lemezei. Ezen felül turnézott a keleti blokk szinte valamennyi országában (Szovjetunió, Csehszlovákia, NDK, Jugoszlávia). Az utolsó, 1972-es táncdalfesztivált leszámítva valamennyi Táncdalfesztiválon indult. 1967-ben Nappalok és éjszakák című száma a harmadik helyezést érte el. (Megosztva a másik tinikedvenccel, az ekkor debütáló Fenyvesi Gabival.) A hetvenes években visszavonult a zenéléstől, de 1982-ben szerepelt Tarr Béla Panelkapcsolat című filmjében, ahol saját magát alakította.[4] 1983-ban jelent meg egyetlen nagylemeze.
Majdnem két évtizeden át, 1993-ig műsorvezetője volt a Magyar Rádiónak, főleg könnyűzenei, de más műsoroknak is (Magnósok, figyelem!, Magnóról magnóra, Könnyűzenei koktél). 1993-ban a rádió nagy leépítési hullámába ő is bekerült.

AKTUÁLIS:

Főoldal