HIVATALOS! Pár perce jött a megrázó hír! Kiadták a figyelmeztetést! Ez a ritka, de nagyon veszélyes mellékhatás léphet a Pfizer- és a Moderna-oltás következméneként! ERRE a súlyos dologra hívják fel mindenki figyelmét:


A BioNTech–Pfizer és a Moderna gyógyszergyártó vállalat koronavírus elleni vakcinájának ritkán előforduló mellékhatása lehet a szívizom- és a szívburokgyulladás, a két megbetegedést fel kell tüntetni a termékinformációban, és felhívni az egészségügyi szakemberek figyelmét a kockázatra – tájékoztatott pénteken az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).- írja az Index.
A hágai székhelyű testület illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) szerint az ilyen esetek elsősorban a vakcinák második adagjának beadása utáni 14 napon belül fordultak elő, elsősorban fiatalabb korosztályhoz tartozó férfiaknál. A tünetek eltérők lehetnek, de gyakran légszomj, erőteljes szívverés kíséri a megbetegedést. 2021. május 31-ig az EU-ban mintegy 177 millió adagot adtak be a BioNTech–Pfizer és húszmillió dózist Moderna cég oltóanyagából. Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága pénteken azt is közölte, hogy a Johnson & Johnson cég oltóanyaga kapilláris szivárgási szindrómát okozhat, ezért nem javasolja használatát azok számára, akiknél a jelenség már korábban is fellépett.
A PRAC három olyan esetet vizsgált ki, amelyeknél a Johnson & Johnson vállalat vakcinája váltotta ki ezt az igen ritka tünetet, amely során a hajszálerekből folyadék szivárgott a testszövetekbe. A szindróma főként a karok és a lábak megduzzadását, alacsony vérnyomást, a vér alacsony albuminszintjét és besűrűsödését eredményezi. A három esetben a tünetek három nappal az oltást követően jelentkeztek, az érintettek közül ketten elhunytak. Az EMA korábban az AstraZeneca vállalat vakcinájával, a Vaxzevriával kapcsolatban hívta fel a figyelmet erre a mellékhatásra.
Az uniós gyógyszerfelügyeleti hatóság arról is tájékoztatott, hogy a Vaxzevria termékismertetőjébe fel kell venni, hogy a vakcina mellékhatásként Guillain-Barre-szindrómát (GBS) okozhat. A GBS esetén a szervezet saját immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket, ami típusosan az alsó végtagokban kezdődő szimmetrikus végtaggyengeséggel és zsibbadással jár. Akut fázisában a betegség életveszélyessé válhat. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal