HATALMAS segítséget kapnak a magyar nyugdíjasok! 3X kapnak EXTRA pénzt, hogy megsegítsék őket! MUTATJUK A DÁTUMOKAT! Ekkor érkeznek a pénzek!


A következő néhány hónapban nyugdíjprémiumot, kiegészítő nyugdíjemelést és 13. havi juttatást is fizet az állam az időseknek, előbbi két összeg már a következő hónapban a jogosultaknál lesz, a 13. havi nyugdíj pedig februárban érkezik, írja a Magyar Nemzet.
A különféle kormányzati bejelentések alapján azt is tudni lehet, hogy nagyjából mekkora összeg és pontosan mikor érkezhet meg az érintettekhez.
Az első két kifizetést november elején kapja kézhez a nagyjából 2,7 millió időskorú, a harmadik jövő februárban lehet esedékes. Az állam minden év elején az infláció tervezett értékével emeli a nyugdíjakat, ha azonban a pénzromlás ezt a mértéket meghaladja, kiegészítő nyugdíjemelésre kerül sor. Az idei magasabb infláció miatt a kormány – nem szokványos módon – nyáron rendkívüli kiegészítő nyugdíjemelést hajtott végre, a pénzromlás üteme miatt azonban az év végén újabb kiegészítő emelés vált szükségessé.
Ennek összege novemberben érkezik meg a címzettekhez. Nyugdíjprémium akkor jár, ha a gazdaság éves becsült növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. Ez idén bizonyosan megtörténik, egyes számítások immár 7,5 százalék körüli bővülést valószínűsítenek. A nyugdíjprémium összege – mely egy szorzat eredménye – a törvény szerint maximum nyolcvanezer forint lehet. Orbán Viktor tegnapi bejelentése szerint minden érintett ekkora összeget, vagyis nyolcvanezer forintot kap novemberben prémiumként, azok a nyugdíjasok is, akiknek a jogszabály alapján elvégzendő szorzás szerint ennél kevesebb járna. A harmadik juttatás a 13. havi nyugdíj lesz, ezt jövő februárban kapják meg az időskorúak.
A kormány tavaly, a pandémia idején döntött a 2009-ben eltörölt juttatás visszaállításáról, ennek menetét pedig jogszabályba is foglalták. Eszerint idén januárban egyheti nyugdíjat jelentett a 13. havi juttatás, a törvény alapján jövőre kétheti nyugdíj járna, de a kormányfő tegnap arról beszélt: ha a gazdaság helyzete ezt lehetővé teszi, már 2022 elején egész havi összeg lesz a 13. havi ellátás, de erről még nem született kormányzati döntés.