PÁR PERCE JÖTT – Maga a miniszterelnök közölte, ennyi gyerek van lélegeztetőgépen Magyarországon!

Mint ahogyan azt a Blikk is megírta, a héten elértük a 3 millió beoltottat, Orbán Viktor miniszterelnök pedig két nappal ezelőtt a közösségi oldalán közzétett videóban jelentette be, hogy 3,5 millió ember beoltásában határozták meg a lazítások következő lépcsőfokát. Orbán Viktor közölte, ha ezt elérjük – reményei szerint jövő hét szerda-csütörtök táján –, kinyithatnak a teraszok, ezzel pedig visszakaphatjuk a régi életünk egy darabját. Mint mondta, a vendéglátósokat azzal segítik, hogy az őket terhelő teraszdíjat eltörlik.

A miniszterelnök az iskolák újranyitásáról is beszélt, elmondva, hogy úgy döntöttek, április 19-én, hétfőn csak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai nyitnak ki, a felső tagozatos osztályokban marad továbbra is a digitális oktatás. A felső tagozatosok számára az iskola a középiskolásokkal egy időben, május 10-én nyílik majd meg.

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott szokásos interjújában beszélt a járvány kezelésének következő lépéseiről. Mint mondta, az óvatosság és fokozatosság miatt változtattak a terven az iskolanyitás tekintetében.

Elmondta, a tízmillió magyarból nyolcmillióan oltható korúak, 742 198 ember esett át eddig a betegségen, így közel vagyunk ahhoz, hogy a védett emberek száma elérje az 50%-ot. Elmondta, a WHO is úgy gondolja, hogy az iskolákat kell utoljára zárni és nyitni. Elmondása szerint azért nehéz újraindítani az iskolákat, mert a közvélemény mindig megosztott. Elmondása szerint az iskolákban azért az alsó tagozaton nyitnak elsőként, mert ott még nincs osztálybontás és az egésznapos oktatás egy csoportban megy végbe. Mint elárulta, a döntésnél fontos szerepet játszottak a bölcsödékben tapasztalt viszonyok, illetve a kórházi helyzet is. Az utolsó 10 napban nagyon megnőtt a gyermekeiket a bölcsödébe vivő szülők száma. Hozzátette: a jelenleg kórházban lévő 9459 beteg közül huszonheten 14 év alatti gyermekek, lélegeztetőgépen pedig kettő gyerek van. A tanárok közül kevesebben jelentkeztek oltásra, mint arra számítottak.

Beszámolt arról is, hogy a beoltottak száma már 3 145 592, illetve 1.3 millióan már a második oltást is megkapták. Mára virradóra 241 beteget elvesztettünk, 9459 beteg van kórházban, közülük 1117-en vannak lélegeztetőgépen. Elmondta, a következő hat hét rendkívül fontos lesz, mivel megduplázhatják a beoltottak számát. Az operatív törzs mai ülésén döntöttek a Janssen vakcináról is, elrendelve, hogy ugyanúgy meg kell vizsgálni, mintha egy keleti vakcináról lenne szó, mivel riasztóak a hírek. A Janssenből félmillió adag Magyarországra szállítása kiesett, amit igyekeznek pótolni.

Május végére, június elejére szerintem kint vagyunk a vízből

– jelentette ki Orbán.

Hozzátette: az egyéni igényeket is próbálják figyelembe venni az oltásnál, de ez a helyzet komoly erőfeszítést igényel. Mindenkit beoltottak már a 65 év felettiek közül, aki regisztrált, összesen 4,219 millióan regisztráltak eddig az oltásra. Kijelentette, hogy azokat, akikre halálos lehet a vírus és regisztráltak, már beoltották, viszont van még egy dolog, amivel számolniuk kell. Mint mondta, kialakult egy olyan nézet, miszerint az emberek azt hiszik, hogy amikor a társadalom 60-70%-át már beoltották, megúszhatják a megfertőződést.

„Senki sem ússza meg, vagy beoltatja magát, vagy meg fog fertőződni” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az oltás életet ment.

Elmondta, a legnagyobb tekintélye az orvosnak van, ezért döntöttek úgy, hogy a háziorvosokat sem hagyják ki az oltásból, ami nagyon megterhelő a számukra. Azonban mégis úgy gondolták, nem szabad kihagyni őket, mivel ez egyben logisztikai és humán hadművelet is, s a háziorvosok érzelmi intelligenciájára is szükség van. „A háziorvosok mindent tudnak” – mondta.

Kijelentette, olyat nem tapasztalt még egyik országban sem Európában, mint amit a baloldal csinál Magyarországon. A kormányfő szerint ez lassabb kilábaláshoz vezet és válságot okoz.

„Eszement dolgokat tapasztalok. Nagyon nehéz jól, fölösleges sérelmeket okozó tónus nélkül beszélni erről az egészről” – tette hozzá, illetve azt is elárulta, hogy ezt nem hagyják szó nélkül. Mint mondta, vannak olyan indítványok, hogy büntetőjogi felelősségre vonást alkalmazzanak majd a jövőben, mivel emberéletekről van szó, de a járvány alatt nem akarnak ezzel foglalkozni.

„Le vagyok sújtva attól, amit a bal oldaltól látok” – mondta, kifejtve, hogy a baloldal azt szeretné például, hogy ne oltsák az embereket a kínai vakcinával. Hozzátette: sok ezer magyar ember életét mentik meg az oltással.

„Magyarországon egységes kormányzás van” – jelentette ki, hozzátéve: nagy felelősség egy ilyen helyzet kezelése, viszont komoly előnyt jelent a számukra, hogy egységben tudnak dolgozni. Beszámolt arról is, hogy sok egyeztetést folytattak a nyitással kapcsolatban. 2021-ben és 2022-ben 5000 milliárd forintot költenek a gazdaság helyreállítására.

Nem csak reményt látok már, hanem látom az esélyt

– mondta, hozzátéve: nő majd a munkahelyek száma a jövőben, így hisz benne, hogy mindenki talpra áll. Mint mondta, a 3.5 millió beoltott után a teraszok kinyithatnak majd, így a régi életünk egy darabját kaphatjuk vissza. Ő egyébként bátorítja is az éttermeket arra, hogy a teraszaikat nyissák majd ki.

AKTUÁLIS:

Főoldal