Annyira gagyi a kínai “vakcina”, hogy többeknek három adag kell belőle! Te is köztük lehetsz?

Egyszerűen nem termelődik tőle elég antitest.

A Wall Street Journal március közepén megjelent cikke alapján mi is beszámoltunk arról, hogy az Egyesült Arab Emírségekben már harmadik dózist is beadnak a kínai Sinopharm által gyártott koronavírus elleni vakcinából, mivel sok esetben nem termelődött elég antitest azokban az oltott emberekben, akik két dózist kaptak.

A Wall Street Journal által közölt információkat viszont később Menczer Tamás álhírnek nevezte, így a magyar kormány állásfoglalása után itthon továbbra is két dózist kapnak az ezzel a vakcinával oltottak.

Azt viszont, hogy bizonyos esetekben valóban nem indult be a védettséget jelentő antitest-termelés, később a China National Pharmaceutical Group is elismerte, mondván, valóban szükség lehet egy harmadik, emlékeztető oltásra.

Biztosat viszont a cég alelnöke, Juntao Zsang szerint is csak akkor tudnak mondani, hogy ha a vakcina III. fázisú klinikai vizsgálatainak eredményeit is megkapják. Rusvai Miklós, az Állatorvostudományi Egyetem nyugalmazott professzora ezzel kapcsolatban az Indexnek most arról beszélt, hogy

“Kínában a párhuzamos klinikai vizsgálatok során egyes csoportoknak kettő, másoknak három dózist adtak. Jobb hatékonyságot mértek három dózis után, ám a két adag után elért szintet is megfelelőnek tartották, ezért az eredeti előiratban is meghagyták a két adagot”.

A szakember már januárban, az ATV-nek adott interjújában a kínai vakcinák egyik hátrányaként felvetette, egyik hátrányuknak tekinthető az, hogy három adagot kell beadni belőlük. Az első után 28 nappal a másodikat, majd újabb 28 nappal később egy harmadik, emlékeztető oltást. Rusvai Miklós ezért, elképzelhetőnek tartja, hogy itthon is be kell majd adni bizonyos embereknek a harmadik oltást.

A professzor szerint ugyanakkor nagyon jó lenne az is, ha készülne reprezentatív szerológiai vizsgálat, amely alapján látni lehet, hogy 1000 emberből hánynál jelentkezett gyengébb immunválasz a két oltás után, és szükséges-e egy harmadik.

Rusvai hozzátette, a harmadik dózis kérdése csak az inaktivált vakcinákat érinti. Hasonlóról beszélt a 168 Óra KeljfelJancsi című műsorában Duda Ernő a Szegedi Tudományegyetem professzora is, aki szerint is sürgősen tesztelni kellene a kínai vakcinával oltottak immunitását.

A szakember elmondta, egy ismerősét felkérték arra, hogy egy ilyen vizsgálat alanya legyen, amelyre Duda úgy reagált: ha ez igaz, az egy nagyon jó kezdeményezés, ám ahhoz, hogy egy ilyen teszt reprezentatív legyen, több ezer alanyra van szükség.

Mindazonáltal megjegyezte:

van információja olyan betegekről, akiknek az esetében két Sinopharmmal történt oltás után nem alakult ki semmifajta védettség vagy immunválasz.

AKTUÁLIS:

Főoldal