A svájci közszolgálati tévé beleszállt Orbánba riportot készített arról, hogyan szervezi alapítványokba az állami vagyont az Orbán-kormány. Ezt neked is látnod kell!

Privát alapítványokba helyezi az állami vagyont a magyar kormány címmel sugárzott riportot a svájci SRF televízió. (A videót nem lehet beágyazni, ide kattintva megnézheti.) Az SRF megkereste a magyar kormányt és a Fideszt is, hogy kommentálják a vádakat, de nem kívántak nyilatkozni. A beszámolóban kitértek rá, hogy az Orbán-kormány egyetemeket, a kastélyokat, a termőföldeket és energetikai vállalatokat akar „közérdekű” alapítványokba helyezni, amelyek vezetőségében a Fideszhez hű személyek ülnek. Bemutatják a Budapesttől 25 kilométerre fekvő Gödöllői Királyi Kastélyt:

Sissi kedvenc kastélya ma már a turisták kedvelt úti célja. Most a kormány egy magánalapítványnak adja a kastélyt – hangzik el a riportban, hozzátéve: már Magyarország vezető gazdasági felsőoktatási intézménye, a Corvinus Egyetem sincsen állami kézben. 2019 júliusában ugyanis a magyar kormány átadta az egyetemet egy alapítványnak, most pedig a rektor helyett az alapítvány dönti el, hogy ki taníthat, illetve az alapítvány ellenőrzi a költségvetést is.

A jövőben összesen 32 alapítvány veszi át az állami intézményeket. Egyetemek, klinikák, energetikai és gyógyszeripari vállalatok, kikötők, kastélyok, múzeumok, színházak – ezek mind alapítványok kezébe kerülnek. Az alapítványok tagjairól (a kuratórium tagjairól – a szerk.) a kormány dönt. Az alapítványi megbízatás élethosszig tart – fogalmaznak. Hozzáteszik: az alapítványi vezetők közül többen a jelenlegi Orbán-kormány miniszterei. Az állami tulajdon magánalapítványokba való átvezetése a felsőoktatásban halad a legnagyobb léptekkel: az ország 21 állami egyetemének felét ma magánalapítványok működtetik, teszik hozzá.

A televíziónak Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője nyilatkozott, szerinte a kormány a jövő évi parlamenti választások utáni túlélésre készül, ha esetleg veszítenének.

A riportban arra is kitérnek, hogy Magyarországnak milliárdos nagyságrendű részvénypakettjei voltak hatalmas cégekben, például a MOL-ban, ezeket a részvénycsomagokat is elajándékozták. A megajándékozott neve az anyagban nem hangzott el, de a kormány elitképzőjeként emlegetett Mathias Corvinus Collegiumot fenntartó alapítványról van szó, róluk bővebben itt olvashat: Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország korrupcióellenes szervezet vezetője a SRF kérdésére értelmetlennek és illegálisnak minősítette az eljárást, mivel így az állami vagyon örökre elvész.

A következő kormány soha nem fogja tudni visszaszerezni az állami vagyont az alapítványok zsebéből

– fogalmazott.

AKTUÁLIS:

Főoldal