Kijátszották Orbánt az SZFE diákjai: ilyen a NER fennállása óta nem történt.

Százötven hallgatót, a teljes hallgatói létszám harmadát menekítheti ki a Freeszfe Egyesület az SZFE-ről az Emergency Exit névre keresztelt program keretein belül.

A diákokat öt európai egyetem veheti át formálisan: az intézmények vállalták, hogy elismerik a diákok eddigi kreditjeit, és segítik őket abban, hogy tovább folytathassák a munkát az oktatóikkal a Freeszfe Egyesületen belül. A következő egyetemekről van szó:

a Salzburgi Zeneművészeti Egyetemről (Universität Mozarteum),
a Ludwigsburgi Előadóművészeti Egyetemről (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg),
a Varsói Színművészeti Egyetemről (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza),
a Versciói Színiakadémiáról (Accademia Teatro Dimitri),
illetve egy ötödik, filmművészeti egyetemről (amelynek nevét a közösség egyelőre nem hozta nyilvánosságra).
A lap szerint a program nem jelent fizikai kimenekítést: a hallgatók a legtöbb esetben nem utaznak, az eddigi tanáraik taníthatják őket a Freeszfe-n, az adminisztrációs hátteret azonban a külföldi egyetemek biztosítják.

Még minimum ötven diák szeretne részt venni a Freeszfe programjában, ezért az egyesület jelenleg tárgyalásokat folytat más európai egyetemekkel is. VALÓSZÍNŰLEG TÖBBEN LESZNEK MÉG, AKIK KIIRATKOZNAK AZ SZFE-RŐL.

A tanárok egytől egyig ingyen vállalták az oktatást, a külföldi egyetemeken nem lesznek állományban, habár a partnerintézmények közül többen már ezt is felvetették: tisztában vannak vele ugyanis, hogy a tanárok egy része állástalan lett.

Az oktatók szerint szerencsére “nem a nulláról kellett felépíteni” az átmenekítést, mert eredendően jók voltak a kapcsolatrendszereik, és a külföldi egyetemek is meglepően segítőkésznek bizonyultak. Maguktól is többen érdeklődtek, hogy mi ez az újabb front Orbán Magyarországán, hiszen nem csak az SZFE ügyéről van szó, hanem a teljes magyar felsőoktatásról, az egyetemi autonómiáról.

“Ez nagyon is átélhetővé teszi számukra a problémánkat, zavarba ejtően segítőkészek. Olykor mintha az 56-os menekülthullám nosztalgiáját lehetne érezni rajtuk: úgy tekintenek a hallgatóinkra, mint politikai menekültekre, akiket ellehetetlenítettek, megfosztottak a szabadságuktól, ezért most kötelességüknek érzik, hogy minden fronton segítséget próbáljanak nekik nyújtani”
– mesélte Bagossy László, a Színházi Intézet korábbi vezetője.

A lap szerint a közvetítő tárgyalásokban olyan emberek biztosították a minőségbiztosítást, mint Enyedi Ildikó és Tarr Béla.

Tarr a lapnak úgy nyilatkozott: „Az adott egyetemen tudják, hogy ki vagyok, és nyilván nyomott valamennyit a latban, hogy felvállaltam nekik is, hogy én is besegítek a Freeszfe-n az oktatásba”. Azt is elmesélte: a diákok ellenállása hozta meg a kedvét újra a tanításhoz is. “Most már látom, hogy ők mire képesek, és szívem-lelkem velük van. Intelligens, becsületes, tiszta, romlatlan fiatalembereket látok, tehetségeseket, fantáziadús csapatot, és ez visszaadja az ember hitét. Biztos vagyok benne, hogy aki ebben a csatában részt vett és részt vesz, más dolgokat fog csinálni, mint azok, akik szépen, csendesen, konformistán beépülnek valamibe”
– magyarázta a világhírű rendező.

AKTUÁLIS:

Főoldal