A Jobbik a legerősebb ellenzéki párt egy friss felmérés szerint

Jakab Péter pedig a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

A korábbi felmérésekhez képest magabiztosabb a Fidesz fölénye, a legerősebb ellenzéki párt a Jobbik - derül ki a Civitas által végzett közvéleménykutatásból, aminek eredményeit a 444 szemlézte.

A felmérés szerint a biztos pártválasztók között 54% szavazna a Fidesz-KDNP-re,
40% az ellenzéki összefogásra,
3% a Mi Hazánkra,
2% a Kétfarkú Kutya Pártra,
1% pedig más pártokra.
Az együtt induló ellenzéki pártok népszerűsége így oszlik meg: Jobbik: 14%
DK: 9%
Momentum: 9%
MSZP: 3%
LMP: 2%
Párbeszéd 1%
Érdekesség, hogy az utóbbi időben a közvéleménykutatások eredményei jellemzően a Demokratikus Koalíciót hozták ki az ellenzék legnépszerűbb pártjaként.


A közösen induló ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjeinek a népszerűségi sorrendje a következőképp alakul a felmérés szerint:

Jakab Péter: 27%
Karácsony Gergely: 23%
Dobrev Klára: 15%
Márki-Zay Péter: 11%
Fekete Győr András: 10%
Pálinkás József: 2%
Az ellenzéki szavazók 12%-a nem tudott, vagy nem szeretett volna közülük választani. A lakosság 55%-a szerint inkább rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon, és 36% elégedett csak, ez arra utalhat, hogy az ellenzéknek lehetnek több tartalékai.
A felmérésben rákérdeztek arra is, hogy az emberek milyen ideológiai csoportba sorolják magukat. A megkérdezettek 42%-a inkább jobboldalinak érzi magát, míg 19%-a baloldalinak. A válaszadók 39%-a, egyik oldalhoz sem akarta vagy tudta kötni magát. A fideszes szavazók 10%-a liberálisnak mondta magát, míg az ellenzékiek 24%-a a konzervatívnak.

A Civitas felmérése március 5.-11. között készült, 1007 ember megkérdezésével, a kutatók szerint a hibahatár +/-3,2 százalék lehet.

AKTUÁLIS:

Főoldal