Ön elvenné az idősektől a jogosítványt?

Az elmúlt hetek időjárása miatt a szokottnál is több baleset történt az utakon. Az árokba csúszott autókat vagy balesetet okozó kocsikat nemcsak tapasztalatlan vagy gyorshajtó sofőrök vezették, hanem voltak sok évtizedes tapasztalattal rendelkező idős sofőrök is közöttük. Legutóbb egy 70 éves éves férfi halt meg Taksonynál egy autóbalesetben. Az 51-es főúton lesodródott kocsijával az útról, nekiütközött egy másik járműnek, majd az út menti árokba borult.

Lesodródott az útról, nekiütközött egy másik járműnek, majd az út melletti árokba csapódott.

Emlékezetes az a két évvel ezelőtti tragédia is, amikor egy sofőr Kiskunfélegyháza közelében okozott balesetet. Az akkor 85 éves férfi tévedésből felhajtott az M5-ös autópályára, majd tolatni kezdett a belső sávban, és összeütközött egy szabályosan haladó autóval. A balesetben a sofőr felesége még a helyszínen meghalt. Egy nő életét vesztette a balesetben.

Szintén hasonló esetről számolt be fél évvel ezelőtt az RTL Klub híradója, miután egy idős házaspár a forgalommal szemben hajtott fel az M4-es autópályára Gyömrőnél. A tévedés akkor szerencsésen végződött, a gyorsforgalmi úton a szabályosan haladó autósok megállították őket, és segítettek visszafordítani a járművet és vezetőjét. Az ilyen esetek után sokan gondolják úgy, hogy az időseknek már nem kellene vezetniük, s az internetes hangadók felemelik a szavukat: ne adjanak ki vezetői engedélyt bizonyos kor felett.

Az esetről Sebestyén Balázs saját rádióműsorában is beszélt, méghozzá eléggé felháborodottan.

Egy bizonyos kor felett mindenkitől elvenném a jogosítványt. Ez ritmus, ez dinamika, tempóérzék, egyszerűen hülyülünk, ahogy öregszünk. Elfogynak a reflexek, máshogy ismered fel a veszélyt, nem veszed észre, amikor hülye vagy

– foglalta össze sommásan a véleményét.

AKTUÁLIS:

Főoldal