Ezért van egyes embereknek dudor a kézfejükön!

Egyesek szokatlan csomóra lehetnek figyelmesek a csuklójukon, amely első ránézésre talán ijesztő, de szerencsére nem veszélyes. Ezt a csomót ganglionnak hívják és meglehetősen gyakori az előfordulása. Az ízületek környékén alakul ki ez a sűrű folyadékkal telt zsákocska.
Leggyakrabban a csukló kézháti részén jelenik meg, de kialakulhat a tenyér részen, az ujjakon, a bokán és egyéb ízületeknél is. Azon túl, hogy nem esztétikus, mozgásában is korlátozhatja az ízületet.

Nem egészen egyértelmű, hogy miért alakul ki a ganglion, de nagy valószínűséggel a gyakori és ismétlődő igénybevételnek vagy valamilyen sérülésnek köszönhetően.

A ganglion tünetei
Sok esetben nem okoz tüneteket azon kívül, hogy szemmel látható a megjelenése. Lehetséges, hogy a csomó spontán megjelenik, majd eltűnik és újra felbukkan. Mértében kisebb és nagyobb is előfordulhat.

Egyes esetekben fájdalmat, zsibbadást, bizsergést és gyengeséget is okoz, ha ideget érint.

Hogyan diagnosztizálják?
Először is az orvos megfigyeli, nyomást gyakorol rá, hogy okoz-e fájdalmat vagy sem. Átvilágítja, hogy lássa, szilárd vagy folyadékkal teli.

Képalkotó vizsgálatokkal megbizonyosodhat róla, hogy a csomó nem egy tumor vagy az arthritis valamilyen megjelenési formája. Annak érdekében, hogy kiderüljön, folyadékkal telt ciszta-e, megszúrhatja egy tűvel és le is szívhatja annak tartalmát.

A ganglion kezelése
A kisebb ganglionok, amelyek egyéb tünetet nem okoznak, kezelést sem igényelnek. Ilyenkor várni kell, hogy magától eltűnjön. Talán az orvos visszarendel egy ellenőrzésre. Ha a ganglion nagy és/vagy tünetet okoz, akkor az orvos javasolhatja, hogy viseljünk átmenetileg rugalmas pólyát.

Ha ezek közül egyik sem válik be, akkor operálni kell, amelynek során eltávolítják a cisztát, azonban később újabb kialakulhat. Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

AKTUÁLIS:

Főoldal