Elszabadult a pokol a parlamentben -Orbánnak nekimentek "A lábadat ne csókoljam meg, te kis mini Putyin?"

A Parlament ősszel megszavazta a gyors kormányzati intézkedésekhez szükséges rendkívüli jogrendet, akkor ellenzéki támogatással. Egy független képviselőtől eltekintve mindenki úgy találta, szükséges a kormány rendkívüli felhatalmazása, hogy a járvány elleni védekezéshez szükséges intézkedéseket minél gyorsabban meg lehessen lépni. Most úgy tűnik, ez nem így lesz. Az országgyűlésnek nemsokára szavaznia kellene a rendkívüli jogrendről, hogy a kormány fenntarthassa a veszélyhelyzetben érvényes rendeleti kormányzást, amire főleg a kijárási tilalom életben tartása miatt van szükség. Ősszel ez gyakorlatilag simán ment, most viszont Jakab Péter, a Jobbik elnöke nemet mondott. kérdés, kik követik a példáját - ha követik - a parlamentben, mikor eljön a szavazás ideje. Jakab Péter nemet nyom a felhatalmazási törvényre - írja pénteki közleményében a Jobbik elnöke, és meg is indokolta, miért. Van a törvényjavaslatban ugyanis egy mondat, ami kiverte nála a biztostékot:

"Na, akkor lássuk, mennyire fontos a Fidesznek a vírus elleni küzdelem:
Orbán Viktor újra arra kéri az ellenzéket, hogy adjunk neki még 90 napra rendkívüli felhatalmazást, hogy kezelje a válságot. De a kis hatalommániás nemcsak ennyit kér az ellenzéktől, hanem azt is, hogy ezzel együtt szavazzuk meg neki ezt a mondatot:

„az Országgyűlés politikailag elismeri a Kormány eddigi, a járvány megakadályozására tett lépéseit”.

A lábadat ne csókoljam meg, te kis mini Putyin?"

- írja gúnyos hangú közleményében a Jobbikot vezető politikus, aki az írás további részében kemény kritikát fogalmaz meg Orbán Viktor válságkezelésével kapcsolatban.

Jakab azt is kifogásolta, hogy átírták a választójogi törvényt, majd a rendkívüli jogrend idején alaptörvényt módosítottak és az ő olvasatában ellenzéki önkormányzatok ellen is zajlik bosszúhadjárat. A politikus felveti, hogy a gazdaságvédelmi alap pénzeit nem a kijelölt célra költötte a kormány, és ezért ő nem fog arra szavazni, hogy ezt az új törvény sikernek minősítse. "Egyszer volt Budán kutyavásár!" - zárja írását Jakab Péter.

Ha a többi ellenzéki párt is úgy gondolja, hogy nemmel szavaz a kormány további rendkívüli felhatalmazására, akkor komoly nehézségekbe fog ütközni a rendeleti kormányzás. Márpedig az ellenzéki pártok által létrehozott saját vizsgálóbizottság is ma ülésezett, a kormány védekezési munkáját értékelték, és szerintük a kormány nem jól végzi a dolgát. Igaz, a kormánypártok azt szokták mondani, hogy az ellenzék meg sehogy

AKTUÁLIS:

Főoldal