Csúcsdrágulás jött el 2021-re: ezek a termékek kerülnek 20-30 százalékkal többe, mint tavaly!

Ezek drágultak a legjobban az elmúlt hetekben.

Sok minden történt egy év alatt egyes termékek és szolgáltatások átlagárát illetően. Többek között kiderült az, hogy a csúcsdráguló áruk között szinte kizárólag csak élelmiszerek vannak, amiknek az ára 20-30 százalékkal került többe az újév első hónapjában, mint 2020 januárjában. Ráadásul a drágulásból olyan termékek veszik ki bőven a részük, amik alapélelmiszernek számítanak szinte minden magyar háztartásban. Ennél is jobban rá lehet ugyanakkor csodálkozni arra tényre, hogy van két zöldség jelenleg Magyarországon, amiért 1 hónap leforgása alatt, 2020 decemberéhez képest, 2021 januárjára 20-24 százalékkal kell többet fizetni - olvasható a pénzcentrum.hu-n. Egy hónap elteltével a KSH újra közölte a fogyasztói árak változását Magyarországát. Ennek következtében az egész 2020-as év is lezárult, és vizsgálhatóvá vált, hogy konkrétan 2020 januárja és 2021 januárja között miként változtak az egyes termékek és szolgáltatások árai Magyarországon. A Pénzcentrum elemzéséből kiderült, hogy 2021 januárjára, egy év leforgása alatt

az alma, a napraforgó étolaj, valamint a fényezetlen hántol rizs ára nőtt leginkább.

Az éllovas alma kilója nem kevesebb, mint 30 százalékkal emelkedett, miközben az étolaj és a rizs ára 21, illetve 17,7 százalékkal ugrott meg 12 hónap leforgása alatt. De (!) a 2020-ban top 10 legjobban dráguló termékek közé befért még többféle cigarettamárka terméke, a fehérkenyér, az uborka, a narancs, a kristálycukor és a Nemzeti Sport is.

Ezek között a termékek között kettő olyan volt, aminek az alapára 1 000 forint fölött volt 2020 januárjában, ez pedig a cigaretta. Ám hiába, hogy a többi termék esetében - 1 000 forint alatti tételek - pár százforintos árváltozás figyelhető meg, azért például a csúcsdráguló alma esetében míg 2020 januárjában egy kilóért 345 forintot kellet kifizetni átlagosan, addig 2021 januárjában már 449-et kell. Ugyanígy egy liter napraforgó étolaj esetében is több mint 100 forintos drágulásról számolhatunk be, miközben a bronzérmes dráguló hántolt rizs ára 60 forinttal emelkedett.
2021 januárjára 1 kiló uborka ára már majdnem 1 000 forintba került, miközben 1 kiló narancs átlagára is majdnem 600 forintnál tart. A cigaretták pedig nem kevesebb mint 200 forinttal lettek drágábbak, miközben a fehérkenyér kilós átlagára 50 forinttal került többe idén év elején, mint tavaly ilyenkor.

Az összesített, 95 terméket és szolgáltatást vizsgáló KSH listán egyébként a top 10 dráguló terméken kívül még 28 olyan termék/szolgáltatás szerepel, aminek 5 vagy több százalékkal emelkedett az ára egy év leforgása alatt. Ilyen volt többek között a zsemle, az olaszfelvágott, a finomliszt, de például az asztali fehér-, és vörösborok, vagy a múzeumi belépőjegyek, illetve a csirkeszárny és tojás is.

Ezzel szemben a majd 100-as listán 7 olyan termék van, aminek az átlagára pontosan annyiba került 2021 januárjában, mint 2020 januárjában. Ezek a következők: pasztőrözött ESL tej (liter), az általános és vezérelt villamos energia (10kWh), egy köbméter vezetékes gáz, egy darab vonaljegy, illetve a teljesárú autóbusz, illetve gyorsvonat jegy. Mindezeken kívül egyetlen olyan terméket találni, aminek az ára 10 százalékot meghaladó mértékben csökkent, ez pedig a késői burgonya kilója, ami tavaly januárban 253 forintba került, míg idén januárban átlagosan 220-ba. Mi drágult egy hónap alatt?
A KSH legfrissebb statisztikáiból azt is ki tudjuk olvasni, melyek voltak azok a termékek/szolgáltatások amiknek egy hónap leforgása alatt ugrott meg az áruk.

Az első helyen az uborka található, aminek a kilós átlagára decemberről januárra 24 százalékkal emelkedett. Ezt követte a paradicsom 19,9 százalékos drágulással, majd a dobogót egy darabnyi 200-250 grammos tejes margarin zárta 8,9 százalékos áremelkedéssel.

A banán ára is megugrott: 6,8 százalékos árnövekedés tapasztalható.

Mindezeken felül összesen 11 olyan termék volt ami 2-5 százalék között drágult Magyarországon a hivatalos, 95 tételt felsorakoztató lista alapján. Ezek között ott volt többek között a pulykamellfilé, a késői burgonya, a 200-250 grammos őrölt kávé, de például a kristálycukor és a napraforgó étolaj is. (̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!

AKTUÁLIS:

Főoldal