FIGYELEM! Nem minden maszk nyújt védelmet! Mutatjuk, melyiket érdemes használnia a megfelelő biztonságért! Legyen kedves ossza meg, aki teheti!


Tudta, hogy nem minden maszk nyújt elegendő védelmet? SEGÍTÜNK KIIGAZODNI!

Nem tudja, milyen maszkot hordjon a vírus ellen? Ide kattintva megmutatjuk, melyiket érdemes használnia a megfelelő biztonságért! A mostani súlyos járványhelyzetben mindenhol a szájmaszkokról hallani. Jelenleg a legkeresettebb eszközök közé tartoznak, szinte az összes patikában és webáruházban országos hiány van belőlük. Ahol egyáltalán lehet kapni, ott legtöbbször brutális áremelkedéssel kell számolnia a vásárlóknak. A forgalmazó hivatalos webáruházában viszont folyamatos ellátás mellett megrendelhető. Továbblépek a hivatalos forgalmazó weboldalára.

Ezen az oldalon részletes tájékoztatást kaphat, hogy melyik maszk biztosít megfelelő védelmet. MEGNÉZEM


Milyen típusú maszkok léteznek?


1. Hagyományos orvosi szájmaszkok 

A hagyományos orvosi (más néven műtős) szájmaszkok egy- vagy többrétegű anyagból (pl. papír vagy polipropilén) készülnek, lazán fedik az orrot és a szájat. Kizárólag egyirányú védelemre tervezték őket, így a környezetet védik, nem a viselőjüket. Abban segítenek, hogy a szájon át távozó testnedvek ne fertőzzenek meg másokat. Ezek a szájmaszkok egyszer használatosak, könnyen átnedvesednek, ezután ki kell cserélni őket.
Fontos tudni, hogy legtöbbjük nem rendelkezik semmilyen biztonsági osztályozással. Leginkább műtétek során vagy krónikus betegségben szenvedők közelében használják őket, óvva a betegeket a fertőzésektől. A normál műtős maszkok nem arra vannak kifejlesztve, hogy kiszűrjék a vírusokat.


2. Légzésvédő arcmaszkok 

A légzésvédő maszkok sokkal szorosabban illeszkednek az arcra, kétirányú védelemmel vannak ellátva. Ezeket a maszkokat félálarcoknak is szokták nevezni. Szűrik a belélegzett levegőt, így helyes használat esetén óvják a viselőt is. Kevésbé nedvesednek át, így sokkal tovább használhatók, mint a hagyományos orvosi szájmaszkok. A légzésvédő arcmaszkok a normál szájmaszkokkal szemben már rendelkeznek biztonsági osztályozással. Európában ez az FFP1-2-3, míg Amerikában az N95, illetve N100 szabvány. Ez azt mutatja meg, hogy az adott maszk mekkora mértékben képes megszűrni a levegőben levő 0,3 mikronnál nagyobb részecskéket.



3. FFP1 arcmaszk 

80%-os szűrőkapacitással rendelkező maszk, főként munkavédelmi célokra alkalmas, pl. a por ellen. A vírusok ellen csak minimális védelmet biztosít, mivel nem képes akkora mértékben szűrni a levegőt, hogy az optimális legyen a fertőzésekkel szemben.



4. FFP2 (N95) arcmaszk 

94%-os szűrési hatékonysággal bír, mely a munkavédelmi felhasználás mellett már segít megóvni a vírusfertőzésektől is. Amerikai megfelelője az N95-ös maszk, mely 95%-ban képes szűrni a levegőt. Magas biztonsági foka és ideális ár/érték aránya révén nem véletlen, hogy a legtöbben ezt ajánlják magán felhasználásra is.


5. FFP3 (N100) arcmaszk 

99%-os szűrőkapacitás jellemzi, általában kilégzőszeleppel rendelkezik. N100-nak hívják az ennek megfelelő amerikai sztenderdet, ez 99,97%-ban szűri meg a levegő részecskéit. Nagy hatékonyságú, ugyanakkor magasabb árú eszköz, sok helyről teljes hiányról számolnak be ebből a fajtából.





Legyen kedves ossza meg, aki teheti! Fogjunk össze és egy megosztással előzzük meg a nagyobb probléma kialakulását! 
Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal